Olie bellen

Een leuke oefening in abstracte fotografie. Deze kan je thuis kan doen als het buiten koud en regenachtig is.

Wat heb je nodig:
– Camera met macrolens (voorzet lenzen)
– Een glazen platte schaal, minimaal A4 formaat, liefst iets groter
– Water
– Olie bijv olijf- of zonnebloemolie
– Afwasmiddel
– Gekleurde voorwerpen, b.v. papieren of plastic zakken
– verhoging waar de glazen schaal op kan staan, b.v. 2 stapels boeken of kratjes
– extra lampjes om aan de onderkant extra licht te hebben
– Optioneel draadontspanner

Zet de glazen schaal zo neer op de verhoging dat er onder voldoende ruimte is om de gekleurde voorwerpen er onder te plaatsen. Zelf heb ik 2 opberg kratjes genomen met daar tussen een glazen plaat en de schaal dan op de plaat gezet. Onder de schaal leg je dan iets neer met verschillende kleuren. Let op, sommige schalen hebben een merkteken in de bodem, zorg er dan voor dat dit niet in beeld komt.

Vul de schaal met een klein laagje water met eventueel wat extra afwasmiddel om de bellen minder “plat” te maken. Zorg dat de schaal goed vlak staat en dat je goed recht van boven de foto’s kan maken. Het makkelijkste is als je dit vanaf een statief kan doen. Stel handmatig scherp en gebruik hier eventueel “live view” voor. Voeg de olie toe en roer zachtjes om te veel kleine bellen te voorkomen.

Nu is het kijken naar de compositie en afdrukken maar. De effecten die je krijgt zijn afhankelijk van de gebruikte kleuren en de grootte van de bellen

Mocht je geen glazen schaal hebben dan kan je ook een wat grotere glazen vaas gebruiken. Deze moet dan wel 20-30 cm hoog zijn. Vul deze tot bijna boven aan en zet de vaas direct op het gekleurde papier.
Je kan ook in de kringloop kijken voor een leuke tweedehands schaal.

Resultaat: